Kuskus ( couscous )
Co je to kuskus (Kus-kus / Cous-cous)
Říkáte si z čeho vlastně jsou ta malinká drobná zrníčka? Ač by to člověk na první pohled určitě netipnul, jedná se o druh těstovin. Je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupici a poté se zpracovaná do drobných kuliček. Ty jsou poté napařovány a vysušeny.
Kolébka kuskusu
Původ kuskusu není zcela jistý. Historikové se totiž nemohou dohodnout, kde má kuskus své „kořeny“. Nejčastěji se ale můžeme dočíst, že kuskus je symbolem severní Afriky. A především jsou s ním spjati Marokánci. Dnes už je ale kuskus rozšířen i v ostatních světadílech a dostává se mu čím dál větší popularity.
Nákup kuskusu
Kuskus můžeme nejčastěji nalézt v prodejnách se zdravou či racionální výživou. Už jen z tohoto důvodu si myslím, že proto ještě neprorazil do našich kuchyní v takovém měřítku jako například rýže, ačkoliv má téměř stejné využití jako ona a kterou kupujeme naprosto běžně. Ale kuskus se dá koupit už i v supermarketech a cena se pohybuje okolo 30 kč za 500 g.
Druhy kuskusu
Na trhu se můžeme setkat s kuskusem, který se vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev pšenice, a tudíž se přichází o největší množství cenné vlákniny, ale i vitamínů a minerálů. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto látky zachovává. Vyrábí se totiž z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu.Tento kuskus se dá koupit v především v bio kvalitě. Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice. Na Vás už je, který si vyberete…ať už podle chuťových vlastností či zhlediska zdraví.